måndag 6 september 2010

Lektioner, Lake of Ozarks, idrottstavlingar, tornadovarning, St Louis, Chicago...

Oj!!

Nu vet jag inte var jag ska borja, det har hant sa mycket har sen senast: skolan har borjat och vi har varit till bade Lake of Ozarks och Chicago under de senaste veckorna. For att du ska komma i ratt stamning ska du lyssna pa den har laten som varit soundtracket for min tid har hittils (videon ar lite suspekt dock, haha):

http://www.youtube.com/watch?v=VUjdiDeJ0xg&ob=av2e

Att studera har ar bade underhallande och tidskravande. Lararna ar jattebra! De ar engagerade, pedagogiska och, ja, underhallande. Jag gar fyra kurser har: Entertainment & Services Marketing, Principles of Advertising, Marketing Yourself och Arts of Africa, Oceania and the Americas. Alla kurserna ar helt super. I de tva forsta har jag en rolig professor fran sydstaterna. Han har en bred accent som ar kul att lyssna pa. Marketing Yourself-kursen ar helt toppen! Vi lar oss allt vi behover veta for att klara oss pa arbetsmarknaden. Hittils har vi tagit upp hur man skriver Thank You Notes - har (och varfor inte i Finland ocksa) ska man alltid skriva ett tre paragrafer langt brev som tack da nagon hjalper en med nagot eller da man t.ex. har en gastforelasare - och CV:n (vilket ar helt annorlunda har an hemma: man ska skriva vad man lart sig fran olika jobb och aktiviteter). Imorgon haller jag och tva amerikaner en presentation om hur man ska kla sig i businessvarlden och senare kommer vi att ha bade en etikettlektion pa en fin restaurang i stadens enda skyskrapa och vinprovning (for ibland pa affarsmiddagar kan man bli ombedd att valja kvallens vin...). Kursen om icke-vasterlandsk (minus asiatisk) konst ar ocksa jatteintressant. Hittils har vi lart oss om afrikansk konst och jag fick en aha-upplevelse da professorn sade att utomeuropeisk konst inte ar primitiv pa nagot satt utan mer utvecklad an den europeiska i sin arbstrakthet. Forst under modernismens inmarsh pa 1800-talet borjade man uppskatta den abstrakta konstens ideella natur i Europa (aven om konsten inte alltid har - eller alltsa dar - varit naturalistisk)...Okej, det dar var lite av ett sidospar och kanske en naiv observation men jag ar helt fascinerad av den dar kursen. Har dock min forsta tent ren pa torsdag :P Hittils har jag som tur klarat mig riktigt bra i olika uppgifter och lektionerna ar latta att folja med med finlandska engelskakunskaper. Ovriga observationer om skolvarlden har ar att folk inte har penaler utan bara pennor, studerandena markerar inte i allmanhet da de har nagot att saga och maten i dining halls ar helt skit. Aven om man under vissa tider av dagen hittar "normala" matratter i skolmatsalarna sa ar de alltid drankta i fett och helt smaklosa.

Forra helgen var vi (jag och ca 15 andra internationella och amerikanska studerande) och tittade pa battavlingar vid Lake of Ozarks har i Missouri (1 1/2 timme fran Springfield med bil). Vi bestallde en taxi och tog en amerikansk kompis bil och korde ivag tidigt pa morgonen till en bar/restaurang/hamn, dar det var hundratals med manniskor och nagra av de haftigaste batarna jag sett. Dar simmade och solade vi hela dagen (jag simmade bokstavligen hela dagen, vattnet var sa varmt) och gick runt och tittade pa batarna. Egentligen sag jag inte sa mycket av sjalva tavlingen, men tydligen sa har de slagit varldsrekord med varldens snabbaste bat dar. Pa kvallen var dar ett superbra rockband och spelade (sa klart minns jag inte langre vad de hette men de lar vara up-and-coming). Hela dagen var helt super, som att fara pa en en dags semester till en badort.

Snabb bat vid Lake of Ozark

Pa mandagen var jag pa min forsta basebollmatch har i Springfield. Det lokala laget Springfield Cardinals spelade mot ett lag fran Arkansas. Det var riktigt roligt aven om boboll inte ar sarskilt sprittande att titta pa. Mellan varje inning (da ett lag ar ute pa plan medan det andra slar) ar det en massa tavlingar och programpunkter som underhallning for publiken, och i slutet av matchen hade de (igen) helt otroliga fyrverkerier ackompanjerade till musik. Pa torsdag for jag pa min forsta amerikanska fotbollsmatch. Just fore matchen borjade borjade det anda osregna - och som det regnar! Har aldrig varit med om nagot liknande! Vattnet bara forsade pa marken och man blev genomvat pa en sekund. Spelet flyttades och de sade i hogtalarna att alla borde ta sig inomhus. Just som jag hade kommit hem till mitt campushus gick tornadoalarmet och vi fick alla ga ner i kallaren i skydd. Dar satt vi i kanske en halvtimme tills det igen var tryggt att ga till rummen. Det regnade fran och till i tre dagar har och som resultat av det har jag nu kopt illgula gummistovlar fran Walmart. Det ar intressant hur det pa morgonen kan vara stralande solsken och bara nagra timmar senare strommar regner ner som fran ett vattenfall.

For ett par timmar sen kom jag hem fran ett helt fantastiskt veckoslut i Chicago. Idag (6.9) ar det Labor Day, d.v.s. nationellt ledig dag har, och darfor bestamde vi (jag och 10 andra utisar + en amerikan) oss i borjan av veckan for att fara till Chicago, Illinois for helgen. I fredags korde vi upp till St Louis dar var amerikanska gruppmedlems familj bor. Vi at pa en restaurang (hans mamma betalade hela middagen - helt otroligt hur generosa de ar har i Midwest) och besokte ett av de konstigaste museum jag nagonsin varit pa. City Museum ar som en enorm lekpark med olika varldar man kan krypa, klattra och kika in i med ficklampa (ocksa som vuxen). Dar fanns allt fran stalaktikgrottor, djunglar och labyrinter till flygplan, pariserjhjul, rutschbanor och skolbussar som dinglar over takracket. (Kolla http://www.citymuseum.org/home.asp) Dar lekte vi i nagra timmar och for sedan och tittade pa det kanda Gateway Arch-monumentet (ritat av Eero Saarinen!) och St Louis Cardinals baseballstadion (folk har ar tokiga i sport).

Gateway Arch, St Louis


Efter det for vi for hem till amerikanen for natten. Han har en kallare for sig sjalv i familjens hus, sa dar sov vi alla pa deras supermjuka golvmatta. Pa morgonen hade hans mamma forberett bagels och kaffe/te at oss och som tack till henne och familjen gav vi en gul hostblomma, ett franskt vin, en Eiffeltorns-nyckelring och en liten ren fran Pentik. Efter frukost korde vi vidare mot Chicago, dar vi checkade in pa vart lyxiga hotell Congress Plaza Hotel (som jag hittade och som inte var superdyrt ;D) vid femtiden.

Congress Plaza Hotel
Pa kvallen for vi hela ganget ut och ata till restaurangen Giordano's som flera tipsat mig om. Dar at vi utsokt panpizza (stuffed pizza). Det var nog en av de godaste pizzorna jag atit (och da har jag anda varit till Italien ;) )!!


Stuffed pizza vid Giordano's

Efter middagen strosade vi runt pa staden och rakade pa flera av stadens sevardheter som t.ex. the Bean. For ovrigt ar sjalva staden Chicago en enda sevardhet. Arkitekturen med skyskraporna ar helt fantastisk! Senare pa kvallen tog nagra av oss taxi till stadsdelen (?) Rush & Division dar vi besokte en bar och dansade till en bra DJ:s musik. Efter det for vi tillbaka till hotellet dar amerikanen forsokte skramma oss med spokhistorier om vart hotell.

The Bean

Pa sondag (igar) steg vi upp relativt tidigt for att ata frukost pa stan och besoka sevarheter. Forst for vi till turiststraket/piren Navy Pier dar vi kunde beundra Chicago fran havet. Darefter gick vi till skyskrapan Hancock Tower, som ar den andra till hogsta skyskrapan i Chicago, och beundrade utsikten over staden samtidigt som vi lyssnade pa en digital guidning. (Satu och andra Friends-fans: Det var David Schwimmer aka Ross Geller som talade! Han ar fran Chicago :) ) Efter dessa must-see-sevardheter for vi pa stan och gick i butiker. I butiken XXI (las 21) hittade jag ett par snygga jeans som gar upp till midjan :) For ovrigt ar inte alla amerikaner supervanliga (med prickar over a). I Chicago traffade vi pa nagra riktigt fracka exemplar i hotellreceptionen och vid hotellets infodisk.

Navy Pier
Utsikt fran Hancock Tower

Pa kvallen for vi till en spansk restaurang (Cafe Iberico) som en forsaljare i ett galleri tipsade mig om. Den visade sig ocksa vara helt toppen: jag at till forratt en jattegod sallad med spenatblad, getost, krutonger, pinjenotter och torkad bacon! Darefter tog vi taxin till en haftig nattklubb i manga vaningar (Excalibur hette den). Ocksa dar var DJ:n helt toppen och jag dansade sa mycket att jag fick sjuka fotter :D

Idag steg vi upp lite senare, at frukost pa stan, tog en sista promenad i Chicago och borjade kora hem vid 12-tiden. Hemma var vi igen kl 21.30, eller 9.30, som de skriver har.

For ovrigt sa har jag fatt ett jattebra kompisgang har :) Det ar vi som for till Chicago + nagra andra amerikaner och utbyteselever. Vi ater middag tillsammans varje kvall och hittar pa olika roliga program. Nu i helgen ar vi pa vag och campa hem till en amerikan som bor i ett naturskont omrade. Ska bli jattekul! Hinner inte studera sa mycket, men det gor inget :) Jag stormtrivs verkligen har och tankte senast da jag stod under Gateway Arch i St Louis att jag ar sa lyckligt lottad for att fa uppleva allt det har.


Bilderna har ar ju forresten inte mina, som ni kanske redan gissat.